Uw winkelwagen is leeg

Zo hou je je badkleding langer mooi
Je wilt je badpak natuurlijk graag lang mooi houden. Maar na een tijd kunnen de kleuren vervagen en vertoont je badkleding slijtplekken. Hieronder lees je een aantal tips waarmee je je badpak zo lang mogelijk mooi kunt houden.

Zonnebrandcreme
Pas op met zonnebrandcreme. Sommige stoffen en afbeeldingen kunnen verkleuren wanneer ze in aanraking komen met zonnebrandcreme. Het is het handigste om je een half uur voordat je de zon ingaat in te smeren. Na een half uur is de creme ingetrokken en kun je je badpak weer aantrekken.

Chloor
Door te zwemmen in chloorhoudende zwembaden kan je badkleding snel verkleuren, helemaal wanneer de zon er ook nog eens op schijnt. Ben je iemand die dagelijks baantjes trekt in het zwembad? Doe dit dan in een goedkoper sportief badpak en bewaar je mooie badpak voor het strand of om in te zonnen.

Wassen van je badkleding
Spoel je badpak na het zwemmen zo snel mogelijk uit. Hiermee verwijder je alvast het meeste chloor en zout. Was je badpak met de hand met een fijnwasmiddel en koud water. Je badkleding kan meestal wel in de wasmachine (let op het etiket!), maar kies dan voor een fijnwasprogramma en gebruik een fijnwasmiddel. Was je badkleding in geen geval met een gewone machine bonte was mee.

Drogen van je badpak
Wring je badkleding niet uit, maar hang het op een plaats waar het rustig uit kan druppen. Dat duurt echt niet zo lang. Wanneer dit buiten niet kan dan kun je het over de doucherail hangen of aan een rekje boven het bad.

Gekleurde mode
Mode in krachtige kleuren, houd je het mooiste door de items te wassen op temperaturen van 30 tot 60 graden. Het beste kun je dezelfde kleuren bij elkaar wassen om kleurverschil tegen te gaan. Op deze manier blijven je kleuren langer mooi en help je zelf een handje om de vervaging van je kleuren in je kleding tegen te gaan!  Nieuwe, donkere kleding kun je beter ook eerst apart wassen omdat de kleuren vaak kunnen afgeven op de andere kleding in je wasmachine. Gele, oranje, bruine en rode shirts kunnen best bij elkaar. Houd blauw, paars en zwart apart. Op deze manier blijven de kleuren net zo krachtig als bij de eerste keer dragen. Gekleurde kleding hang je ten slotte het beste niet in de zon te drogen, want dit kan de kleuren aantasten.

Fijne was
Kleding die verrijkt is met kraaltjes of pailletten was je het beste in een waszakje. Onder fijne was wordt ook kleding bedoeld die gemaakt is van fijne materialen. Deze items was je het beste niet te heet, zodat de stoffen niet teveel te ‘verduren’ krijgen. Tops verrijkt met kraaltjes of pailletten of items die een pittige geplaatste print hebben, was je bovendien bij voorkeur binnenstebuiten. Op deze manier blijven je favoriete items extra mooi. Ook kleding van soepele brei kwaliteit, zoals deze sierlijk opengewerkte groene trui,  kun je beter niet wassen op een temperatuur hoger dan 30 graden. Bovendien leg je deze items het beste liggend te drogen, om vervorming tegen te gaan.

Kledinglabel
De meeste kledingstukken dragen tegenwoordig een label met daarop heel wat tekeningetjes en cijfers. De temperatuur is meestal wel duidelijk, maar wat betekenen nu weer dat driehoekje, cirkeltje of vierkantje? En wanneer er een 60 op het etiket staat, dan betekent dit niet dat het kledingstuk moet gewassen worden op 60°, nee, het kan gewassen worden op 60°, maar wanneer het niet zo vuil is, kunt u gerust een lagere temperatuur instellen. En wist u dat het waskuipje met en zonder streepje eronder twee verschillende betekenissen heeft? Er is de normale kledij en de tere kledij. Deze laatste moet u delicater behandelen: een verkort programma, méér water toevoegen, de trommel minder vol doen, enz…
 
Deze wasetiketten zijn superbelangrijk voor het goede onderhoud van uw kledij. Het zou doodzonde zijn om uw favoriete kledingstuk te verprutsen door het verkeerd te wassen. Ook al eens een wollen trui te warm gewassen? Wie niet? Naast de tekens staan op de waslabels ook vaak bijkomende instructies (plat drogen, apart wassen, enz …). Lees ook die heel aandachtig.
 
Hieronder vindt u een overzicht van de betekenis van de wassymbolen. Deze wastekens zijn trouwens internationaal. U komt deze wasvoorschriften dus overal tegen, gelijk waar uw kledij vervaardigd werd.